måndag 13 augusti 2012

Vem betalar kalaset?

Under de sista åren har vi noterat svagt minskande bostadspriser, trots att mäklarkåren och media försöker påpeka motsatsen. Liksom prognoser i allmänhet kan man utnyttja osäkerheten för att publicera icke-nyheter där man låter valfri grupp människor spekulera om vad som kommer att hända i framtiden, alternativt skriver om en redan existerande spekulation som om det vore en nyhet. Tydligen räcker det numera med nyheten om att andelen medborgare som tror på ökande bopriser ökar för att man ska kunna publicera det som en nyhet.
 
Nu är det ju betydligt fler saker än vad människor tror som på verkar priset, tillgången på nya köpare som kommer in på marknaden, till exempel. Och tillgången på nya köpare påverkas i sig av hur ränteläget ser ut och vilka möjligheter det finns att låna pengar.
 
GP publicerar rafflande slutsatser om vad ökningen av tilltron på ökande bostadspriser beror på; att börsen går bra (?), att ränteläget är bra (?) samt hur arbetsmarknaden ser ut (?). I förlängningen innebär det att det rådata som de tillfrågade individerna tycks använda för att uppskatta utvecklingen på bostadsmarknaden är i högsta grad beroende på hur deras egen förväntade situation ser ut. Naturligtvis är det så, det är bara psykologi, men jag tror inte att man ska ta undersökningen som en tydlig signal för att det är dags att köpa en villa i rent investeringssyfte...
 
DNs rubrik är lite mer försiktig: "Något fler tror på högre bopriser". I själva verket är ökningen från 41% förra månaden bara 2%, i SEBs undersökning. Redan här finns anledning att vara misstänksam, det statistiska underlaget torde vara för litet för att man alls ska kunna dra några slutsatser om den faktiska prisutvecklingen framigenom, inte sant?
 
Varje uttalande om framtida prisutveckling i allmänhet och bostäder i synnerhet är ren spekulation och inte en nyhet.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar